Jumaat, 30 November 2012

MIXER KITCHENAID KELANTAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...pengadun kek/ mixer kitchen aid, satu nama yg gah dan menjadi sebutan bg penggemar bidang baking dan pembuatan roti serta pastry......harga memang mahal terutama bg yg beginner, kalu yg dah lama memceburi bidang baking, dan pendapatan lumayan...insyaALLAH XDER MASALAH KOT...

Di kelantan setakat yg saya tahu ada 1 tempat jer yg jual kitchen aid KA, iaitu di AMWAY stokis di KUBANG KERIAN on the way g HUSM,...tp mesti jd Ahli dulu, Untuk memudahkan puan2  saya ada seorang kenalan yang boleh membantu anda utk dptkan kitchen aid dengan bayaran ansuran dan kad kredit free instalment....SILA RUJUK PN NORUL FB, Pn Norul tiggal tganu tp adik dia ada di KIAS kelantan jd kawan2 yg minat nak beli  guna kredit card free instalment boleh add FB dia okey....Harga utk kitchen aid yang dah siap ada voltan 240V ialah RM191 X12 bulan, =RM2292.00 tidak termasuk kos penghantaran.


 semoga dpt membantu sahabat2 yea...

Rabu, 28 November 2012

Kek Mentega vanilla


kek mentega vanilla gebu




bahan A
230g buttercup
100g gula pasir
4 bj kuning telor

bhn B
4 bj telor puteh
80g gula pasir blend halus

bhn C
200g self raising flour
60ml susu cair

cara

1. sediakan meringue, bahan B Di putar telor puteh dgn gula hingga pekat dan bertandok
2. Guna mixer yg sama tp guna bekas lain putar mentega, gula hingga pucat n masuk telur kuning sikit2 hingga habis.
3. Masuk susu cair selang seli ngan susu, hingga abis, mula dgn tepong last ngan tepong juga
4.kaup balik campuran A dan C dengan meringue/ bahan B
bakar suhu 160 hingga masak, test guna lidi

Isnin, 26 November 2012

Slice ciskek mudah dan gebu



semak resepi
bhn A sediakan meringue
6bj telor puteh
100g gula pasir d blend
1/2 sd teh garam./cuka/cream of tatar/jus lemon

bahan B masak atas api perlahan
6 kpg slice cis
100g butter
300ml susu cair
1st vanilla

bahan C diayak
100g self raising flour







 cara2
masak susu dgn cis guna api perlahan,bila cis cair masuk butter n tutup tutup api tp terus kacau hgga butter cair...sejukkan

sediakan meringueRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...,ketepikan

campur adunan bahan B dgn bahan C...kaup balik/ gaul guna whisker

campur meringue,kaup balik hingga rata...guna bekas /loyang 9 inci

bakar guna teknik bain marie...suhu 160 c selama 1 jam...test guna lidi..selamat mencoba