Isi masa terluang dengan mencuba resipi baru...kadang2 menjadi adakala gagal..cuma jgn mudah putus asa, usaha tangga kejayaan, bila resipi yg d cuba capai standart, ITULAH SATU KEPUASAN YANG SEBENAR...:)
Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter ; susu / yogurt dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan cis td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam ; jus lemon ke dlm adunan cream cheese .Gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B: Dalam bekas lain, SEDIAKAN MERINGUE pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula ; pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).Bila di terbalikkan bekas, telur putih xdak akan jatuh...:)
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan bahan B yg dah gebu tu; Ambil 1/3 drp bahan B (meringue) kaupbalik dengan bahan A, ambil lebihan dan kaup balik smpai sebati.
Sediakan tin/bekas kek , yg digriskan bwhnye tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan