bahan A (d larutkan hingga yis kembang)
11 g yis/1 paket
150 ml air suam
1 st gula
1st gandum
Bahan B
500 g gandum protein tinggi (diayak)
1 biji telor d kocok
1/2 cawan gula pasir
1 sbesar garam
1 st softner
100 ml fresh milk/susu cair
Bahan C
2 sb minyak jagong
Cara2
1.campurkan bahan A dlm Bahan B....Gaul guna hood mixer..bila bergaul br masuk bahan C...
2. Biarkan doh bergaul selama 20-25 minit. doh akan kelihatan licin.dan tidak melekat di tangan .TIPS: .bila doh di tarik tidak putus, alestik ,kenyal mcm getah.inilah yang akan menyebabkan roti akan jd lembut
3. perap selama 35-40 minit. Alas besen peraman dengan sedikit minyak masak/conala/mejerim
4. tumbuk doh untuk keluarkan angin, bentukkan mengikut bentuk kesukaaan.
5.perap doh lagi selama 1/2 jam, bila kembang cucuk ngan garpu pastu letakkan sos tomato...hias dengan sosej yang telah d rebus dan daging burger yang dah di bakar....letakkan sos cili, mayonis, mazorella cis, saya hanya letak craff single sbb stok mazorella dah abis.....selamat mencoba
hurmmm..menarik resepi ni
BalasPadam