Jumaat, 8 Februari 2013

SERUNDING ROOL



RESEPI ROTI SERUNDING ROOL


SERUNDING ROOL IN MAKING
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...bahan A (di campur dan biar 10 minit)
11g yis kering
150 g gula halus
1 biji telor gred A
300g Fresh milk

bahan B 
600g high protein flour

Bahan C
30 g softner
150 g butter lembut suhu bilik

Bahan D
serunding daging/ ayam/ikan
mayonis


cARA:
1. Bahan A di gaul dlam bahan B, buat lubang dan sebatikan.
2. kelauarkan dr bekas uli atas meja yg bersih masukkan marjerim/mentega bersuhu bilik dan bread softner. Uli hingga doh menjadi licin dan tidak menggerutu. 
3. Uli dengan kaedah menolah doh keatas  tarik dan tolak semula, pastikan doh menjadi elastik bila tarik doh xmudah putus.Uli selama 20-30 minit.
4. bulatkan doh dengan menolak doh kedalam seperti buat doh roti nai.
5.simpan doh , tutup dengan kain bersih ataupun guna plastik wrapping...selama 1/2 jam
6. Bubuh inti serunding yang di campor sedikit mayonis utk melekatkan serunding, canai doh jd panjang dan gulung. Bentukkan doh seperti rool.Rehatkan doh selama 20 minit.
7. Alas loyang dengan marjerim dan sedikit tepong spy roti tidak melekat.
7.Sebelum bakar sapukan/spray permukaaan roti dengan sebiji telor yang telah dicampur 1/3 cawan fresh milk.
8. Panaskan oven selama 10 minit sebelum di mulakan proses bakar roti, bakar suhu 170 c selama 20-25 minit.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan