SEMUA KOLEKSI RESIPI AISING DAN KRIM (asas)
adalah sumbangan cikgu ERT sekolah vokasional utk silibus kelas masakan...:),dengan perkembangan yg pesat dlm industri bakery menyebabkan wujudnya pelbagai variasi resipi aising an krim, semoga perkongsian ini dpat dimanfaaatkan bersama..insyaALLAH
Resipi Aising Mentega @Butter icing
Bahan:
200 gm mentega
600 gm gula aising
Cara:
- putar mentega hingga lembut dan berwarna putih.
- masukkan gula aising sikit2 sambil putar.
- pukul adunan hingga mendpat konsistensi yang di kehendaki
SINI...ada tutorial cara menyediakan aising mentega....layan..jer mok cok gooogle
RESIPI KRIM MENTEGA @ BUTTER CREAM
BAHAN2
125g mentega
125g majerim
100 g gula halus + 125 ml air (dibuat sirap)
125ml susu cair
esen vanilla
pewarna
CARA2
- Buat sirap pekat dan masukkan susu cair ke dalamnya . Sejukkan
- putar mentega dan marjerim bersama sehingga kembang
- masukkan sirap sejuk sedikit demi sedikit sambil putar
- masukkan esen vanilla dan pewarna yang di kehendaki
- biarkan dlm peti sejuk sehingga hendak di gunakan.
Tq untuk makcik google yg sudi tunjuk cara di SINI
RESIPI AISING GLACE
Bahan2
150g gula aising diayak
1cb air panas
pewarna
esen vanilla
Cara2
- tuangkan air panas dlm gula aising dan kacau rata. Kemudian masukkan esen vanilla dan pewarna jika perlu.
- konsisitensi separuh cair tidak terlalu keras.
- Gunakan dengan serta merta kerana aising ini akan cepat keras (set) bila sejuk.
gambar sumbangan makcik gooogle dr sumber di sini:
Glace Icing
Stir icing sugar, butter and boiling water together in a small bowl until smooth.
Use icing immediately. If it starts to set before you have finished icing the cupcakes, stir in a few drops of hot water. © www.exclusivelyfood.com.au
Stir icing sugar, butter and boiling water together in a small bowl until smooth.
Use icing immediately. If it starts to set before you have finished icing the cupcakes, stir in a few drops of hot water. © www.exclusivelyfood.com.au
RESIPI AISING COKLAT
BAHAN2
40gm majerim
25 gm serbuk koko100g gula aising di ayak
3cb susu cair
CARA
- cairkan koko bersama marjerim dan masak selama 1 minit
- alihkan dr api dan masukkan susu cair dan gula aising
- kacau sebati
kredit utk abey google kerana sudi tunjukcara di SINI DAN DISINI
RESIPI AISING SALJI @FROSTING ICING
RESIPI AISING SALJI @FROSTING ICING
BAHAN2
360 g gula aising di ayak
1/2 biji putih telor
1ct jus lemon/limau nipis
1/2 st glycerine
CARA2
- pukul puteh telor hingga kembang dan naik @ bertanduk, masukkan gula aising sikit demi sikit, pukul dengan secukupnya.
- masukkan jus lemon/limau purut dan glycerine dan pukul lagi
- tuangkan atas kek rata2 dan bentukkan berupa salji atau boleh di bentukkan dengan menggunakan piping bag dan corong aising.
DISINI di tunjukkan cara tutorial oleh makcik gooogle penyediaan icing fresting,,...tq
RESIPI AISING FONDANT
BAHAN2
480g gula aising diayak
1cb air sejuk
1 biji puteh telor
1 cb sirap glukose @ liquick glucose
1/4 ct cuka tau jus limau nipis untuk mengeraskannya bg membentuk bunga
CARA2
- cairkan sirap glukose bersama air di atas api
- masukkan sirap dlm mangkuk adunan dan masuk ke dalamnya putih telor dan cuka. Uli hingga menjadi doh dan boleh dibentukkan dengan senang. Maukkan warna yang di kehendaki
tutorial DISINI, TQ abey google
RESIPI AISING ROYAL
BAHAN2
100g-250g gula aising di ayak
1 biji putih telor
beberapa titik jus limau nipis
CARA2
- pukul putih telor dengan sebahagian gula sehingga gula menjadi licin.
- masukkan gula yang berlebihan dan kacau sehingga mendapatkan konsistensi yang di kehendaki. Maukkan juz limau
Anda boleh layari cara/ tutorial Royal icing di SINI
cm susah je pe blm cba x tau
BalasPadamterime kasih ye cthaslida
BalasPadamct tu apew
Padamok
Padamcb tuh ape ekk??
BalasPadamcwn besau
Padamawak tnya awak jawab
Padamtengs sebab byk bantu,,,
BalasPadamrpe-rpenye snang je wt aising fondat
BalasPadamCt tu apa
BalasPadamcamca teh
PadamSalam..nk tnya yg resepi aising coklat tu ..btol ke guna 3 cawan besar susu cair?byk tu ..
BalasPadamcamca besar ::)
Padamcb tu cmca besar kannn..ct cmca kcik..btul kannn??mna ada cwn beso or cwn kcik..xgitu..huhu
BalasPadambetol tu....betul..betul.betul
Padamcb tu ape???
BalasPadamCb-camca besar
BalasPadamCt-camca tea
Camca-sudu
tima kaseh membntu..:))))
Padamsalam..mohon copy ye..tq=))
BalasPadamok..no problem
Padamsalam..mtk izin ambil sume resepi ni ye kak. tq..
BalasPadamsangat senag
BalasPadamresepi ni sangat senang
BalasPadamresepi ni senang sangat
BalasPadamSy selalu buat butter aising..tp gula aising tu mcm x hancur..ble rasa..ada lg gula nya..cmne nk hancurkn gula tu ye..
BalasPadamBoleh bagi resepi..
BalasPadamAising royal tu tak boleh tekan 'sini' pon..private la
BalasPadamBoleh ke aising royal tu putih telur pakai terus? Kan mentah?
BalasPadamsalam ni cuba jawab ni dia soalan kereta apa tak dak tayar
BalasPadamTerima kasih kerana berkongsi resepi
BalasPadam