TAT NENAS MATAHARI |
sumber asal dr : azlita masam manis, tq kak
BAHAN2
Pastry manis
170gm marjerin atau
butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen
vanilla
acuan tart
cara2
1. Pukul marjerin
dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5.Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5.Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
6.Ambil sedikit
adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Masukkan inti jem nenas Bakar
pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga
masak.
7.Jika
guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi
keras sangat.
tips: bakar 180 c api bawah dan 150 c api atas selama 35 minit ( utk oven besar)
deap n ranggup
BalasPadamgebus
BalasPadambest
Padam