bahan2 yg diperlukan
300g tatura cheese (kebetulan ada xtra 50g)- jgn membazir guna semuanyer
100g gula pasir- blender
200 g plain yogurt (1 bekas boleh buat 2x)
200 g ice cream vanilla
21g gelatin halalgel
bahan2 base cake
saya guna kek buah untuk resipi rujuk DISINI
terserahlan nk letak kek2 lain pin boleh, tp d rumah ada lebihan kek buah, saya guna jer lah, timbang dlm 400 g kek buah dan tekan2 dlm loyang hingga padat. sejukkan dlm peti.
cara2
- pukul cream cheese hingga putih masukkan yogurt dan gula, putar lg hingga sebati dan tiada butir2 gula.
- masukkan ice-cream vanilla,mix lg
- Dlm bekas lain masukkan gelatin kemudian air panas dan kacau hingga sebati
- masukkan sikit2 demi sikit gelatin halalgel yg telah di bancuh dengan air panas.
- masukkan dlm loyang yg di base dgn kek
- masukkan dlm peti ais selama semalaman.
- potong dgn pisau yg d rendam air panas utk kualiti pemotongan yg terbaik
Tiada ulasan:
Catat Ulasan