Rabu, 21 Disember 2011

ROTI KACANG MERAH






resipi
4 cwn mumbung gandum hi protein
1/2 cawan susu tepung
1 sb gula + 1sb gandum + 11 g mauripan yis @ sepeket
(peram dlm 1 cawan air suam)= hingga berbuih dlm 10 minit
1 /4 cwn gula secubit garam
1st garam
1 st shortening
120g water roux
1 bijik teluR di pukul dgn garfu
kacang merah secukupnya
cara2
1.gaul bahan kering dan masukkan bahan basah seperti telur, air campuran yis,uli hingga sebati last masuk shortening
2.tutup dengan plastik dan perap 1 jam/ naik 2x ganda
3.tumbuk2 kan doh utk buang angin, uli dan bentukkan sesuka hati
4.bakar 160 C SELAMA 20 MINIT...SIAP
— di my lil kitchen.


3 ulasan:

  1. water roux tu ape? cm sedap jer...

    BalasPadam
  2. water roax adalah sejenis bahan utk lembutkan roti@ ibu roti glamour di negeri cina ader resipi water roux

    BalasPadam
  3. resepi water roux ada dlm blog saya ni...

    BalasPadam