Selasa, 13 Disember 2011

roti YOGURT


VARIASI BENTUK ROTI YOGURT


BAHAN2

450g tpg roti+1/2 st garam halus #
150g yogurt
150 g water roux
100ml air suam +11g mauripan_1 sb gandum = peram spy yis berbuih
1 bj telor
1sb marjerim
1sb shortening
1/2 st bread improver jenama meriah #
1/2 stbread softening jenama meriah #
50 gram susu tepong fernleaf dr new zealand #



CARA2



  1. Sediakan perapan yis iaitu 11 g yis + 1sb gula + 100 ml air suam + 1sb gandum. Perap hingga berbuih.
  2. Sediakan water roux, masak 25g gandum bersama 125ml air, atas api perlahan hingga gandum masak/warna puteh cair.
  3. masuk semua bahan kering yang bertanda # dlm mesin pengadun/ mixer yang ada pencangkuk mcm lanun hingga jd serbuk roti.
  4. Masukkan yis yg dah berbuih, water roux,yogurt dan telor yg di kocok sedikit ngan garfu,dan bahan basah yg lain .putar 1/2 jam. Masukkan shortenning dan peram 1 jam.
  5. bila dah naik 2x ganda tumbuk2 dan uli semula dan  bentukkan jadi bentuk yg di gemari, bakar suhu 160 , selama 20 minit...siap






      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Tiada ulasan:

      Catat Ulasan