VARIASI BENTUK ROTI YOGURT |
BAHAN2
450g tpg roti+1/2 st garam halus #
150g yogurt
150 g water roux
100ml air suam +11g mauripan_1 sb gandum = peram spy yis berbuih
1 bj telor
1sb marjerim
1sb shortening
1/2 st bread improver jenama meriah #
1/2 stbread softening jenama meriah #
50 gram susu tepong fernleaf dr new zealand #
150g yogurt
150 g water roux
100ml air suam +11g mauripan_1 sb gandum = peram spy yis berbuih
1 bj telor
1sb marjerim
1sb shortening
1/2 st bread improver jenama meriah #
1/2 stbread softening jenama meriah #
50 gram susu tepong fernleaf dr new zealand #
CARA2
- Sediakan perapan yis iaitu 11 g yis + 1sb gula + 100 ml air suam + 1sb gandum. Perap hingga berbuih.
- Sediakan water roux, masak 25g gandum bersama 125ml air, atas api perlahan hingga gandum masak/warna puteh cair.
- masuk semua bahan kering yang bertanda # dlm mesin pengadun/ mixer yang ada pencangkuk mcm lanun hingga jd serbuk roti.
- Masukkan yis yg dah berbuih, water roux,yogurt dan telor yg di kocok sedikit ngan garfu,dan bahan basah yg lain .putar 1/2 jam. Masukkan shortenning dan peram 1 jam.
- bila dah naik 2x ganda tumbuk2 dan uli semula dan bentukkan jadi bentuk yg di gemari, bakar suhu 160 , selama 20 minit...siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan