RESEPI WHOLEMEAL BREAD/ ROTI GANDUM PENUH |
11 g yis kering mauripan
100 g /50 g gula halus
1 biji telor gred A
200 g 100 plus
100g air sejuk
400g tepong gandum penuh
200 g high protein flour
30 g / 1 susdu kecil bread softner
150 g butter lembut suhu bilik
CARA2
1. campur yis, gula halus, telor , air dan 100 plus, biar 10 minit
2. Campor gandum high protein dengan whole meal grain flour, buat lubang masukkan camporan yis, uli hingga jd serbuk roti.
3. masukkan mentega dan bread softner. Uli hingga elastik dlm 20 -30minit
4.rehatkan doh tutup dengan kain kering selama 1/2 jam
5. bentukkan doh roti, rehatkan 1/2 jam. spray dengan air/ campuran telor dan fresh milk.
5.bakar suhu 170 c selama 20-25 minit.sapu dengan majerim setelah roti masak untuk membentuk kilatan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan