APAM PEEL FRESH
Bahan-bahan ( 40 bijik )
- 2 cawan gandum hi-ratio @ superfine
- 2 st baking powder
- 3 biji telur ayam A
- 1 cwn gula pasir (blender kering spy jd gula halus)
- 1 st ovellate/ penstabil kek/ quick 75
- 1 cawan @ 200ml susu cair
- 1 cawan jus limau @ peel fresh supaya lebih terasa limaunyar, kalu rajin boleh ler perah sendiri jus limau
- 1 st vanilla utk hilangkan hanyir telur
- 1/2 st cream of tartar
Cara-cara
- Ayak tepung gandum dengan baking powder
- Asingkan telur putih dgn telur kuning, putar telur putih bersama gula kisar dan cream of tartar hingga meringue@ bertanduk
- Pukul telur kuning dan ovellate dengan whisker sebati kemudian masukkan susu cair, gandum, jus limau, kacau hanya menggunakan whisker sehingga sebati dan gandum tidak berketul.
- Campurkan adunan gandum dengan telur putih yang dah bertanduk , kaup balik manja sahaja guna spatula / whisker.
- isikan adunan dlm mangkuk kertas atau pun dlm acuan lompang ,Kukus selama 15 minit/ hingga masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan