MUFFIN PISANG COKLAT
|
sumber: yani@myresipi |
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 100g pisang
- 100g tepung gandum
- 50g mentega-cairkan
- 20g serbuk koko
- 50g gula halus
- 1 biji telur- suhu bilik
- 1 sudu kecil baking powder
- 50ml susu segar
Cara-cara
- Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
- Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik. Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
- Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
- Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
- Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
- Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
- Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati. Kemudian dengan sudu cedukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.
- Bakar selama 25-30 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan