Sabtu, 19 November 2011

Ciskek selembut cotton Jepun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bahan-bahan ( 10-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)@yogurt 
*(sekiranya ganti yogurt xpyh letak jus lemon)
  •  1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g (3/4 cwn) tepung kek / tepung superfine
  • 20g (1/4 cwn) tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (1 cwn gula pasir)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk cream of tartar

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter ; susu / yogurt dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan cis td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam ; jus lemon ke dlm adunan cream cheese .Gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, SEDIAKAN MERINGUE pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula ; pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).Bila di terbalikkan bekas, telur putih xdak akan jatuh...:)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan bahan B yg dah gebu tu; Ambil 1/3 drp bahan B (meringue) kaupbalik  dengan bahan A, ambil lebihan dan kaup balik smpai sebati. 
  4. Sediakan tin/bekas kek , yg digriskan bwhnye  tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.     

Tiada ulasan:

Catat Ulasan