Ciskek selembut cotton Jepun
Bahan-bahan ( 10-inci )
- Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)@yogurt
*(sekiranya ganti yogurt xpyh letak jus lemon)
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g (3/4 cwn) tepung kek / tepung superfine
- 20g (1/4 cwn) tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- Bahan B:
- 140g gula (1 cwn gula pasir)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk cream of tartar
Cara-cara
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter ; susu / yogurt dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan cis td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam ; jus lemon ke dlm adunan cream cheese .Gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, SEDIAKAN MERINGUE pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula ; pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).Bila di terbalikkan bekas, telur putih xdak akan jatuh...:)
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan bahan B yg dah gebu tu; Ambil 1/3 drp bahan B (meringue) kaupbalik dengan bahan A, ambil lebihan dan kaup balik smpai sebati.
- Sediakan tin/bekas kek , yg digriskan bwhnye tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan