Selasa, 29 November 2011

Bahulu Cermai


BAHULU CERMAI
(Menghasilkan lebih kurang 100 biji)

Bahan-bahannya:
1 mangkuk telur (lebih kurang 10 biji)
1 mangkuk gula
Anggaran 500g tepung - diayak
Sedikit esen vanila
Sedikit minyak

Cara membuatnya:
1. Panaskan oven. Lengser kan acuan dengan minyak dan masukkan ke dalam oven.
2. Kemudian pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Ambil 6 senduk adunan tadi dan campurkan 2 senduk tepung gandun. Kacau sehingga sebati. Keluarkan acuan dan masukkan 1 sudu adunan ke dalam acuan. Bakar sehingga kekuningan.
3. Buat proses ini sehingga adunan tersebut habis.

Petua buat bahulu:

1) Pastikan acuan betul-betul panas
2) Tepung hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit.
3) Bahulu akan melekat di acuan jika adunan terlalu manis.
4) Bahulu akan menjadi keras jika adunan terlebih tepung.

SUMBER RUJUKAN:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 ulasan:

  1. Salam

    Boleh saya tahu roti yogurt tu boleh tahan berapa hari?

    BalasPadam
  2. Bahulu saya tak menjadi....melekat kat acuan...apa ptut saya buat?

    BalasPadam