a.k.a gula hangus
Bahan-bahan (loyang 10x10 )
- BAHAN A 2 cawan air panas 2 cawan gula 1/2 cawan susu pekat manis
- BAHAN B (ayak) 2 cawan tepung gandum 2 sudu teh soda bikarbonat
- BAHAN C 1 cawan minyak masak 6 Biji telur beberapa titik vanilla
Cara-cara
- panaskan gula guna api kecil bila nampak dah kecoklatan, tambah air panas
- blender minyak bersama telur, press blender utk setiap biji telur, jgn terlalu lama. masukkan susu dan presss blender sekejap jer
- masukkan gandum yg telah diayak, masukkan sikit sikit dan press blender. buat sampai habis
- masukkan minyak masak dan air gula @ karamel. press blender hingga semua adunan sebati, tp jgn terlalu lama, memadailah adunan/batter sebati
- kalau xnak perap xper, boleh terus di bakar, tetapi pastikan suhu oven kurang dari 150c dan memakan masa 2jam setengah, 2 jam api bawah dan 1/2 jam lagi api atas, tetapi jika anda sanggup menunggu maka peraplah selama 4 jam dan masa untuk membakar hanya 1jam sahaja dengan suhu 170c api bawah dan 10minit api atas
- InsyaALLAH berkat kesabaran anda pasti berjaya hasilkan kek ini dengan jayanya.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan