Jumaat, 18 November 2011

KEK SARANG TEBUAN KESABARAN

KEK SARANG TEBUAN KESABARAN


Image0989
a.k.a gula hangus


Bahan-bahan (loyang 10x10 )

  • BAHAN A 2 cawan air panas 2 cawan gula 1/2 cawan susu pekat manis 
  • BAHAN B (ayak) 2 cawan tepung gandum 2 sudu teh soda bikarbonat 
  • BAHAN C 1 cawan minyak masak 6 Biji telur beberapa titik vanilla 

Cara-cara

  1. panaskan gula guna api kecil bila nampak dah kecoklatan, tambah air panas

  2. blender minyak bersama telur, press blender utk setiap biji telur, jgn terlalu lama. masukkan susu dan presss blender sekejap jer

  3. masukkan gandum yg telah diayak, masukkan sikit sikit dan press blender. buat sampai habis
  4. masukkan minyak masak dan air gula @ karamel. press blender hingga semua adunan sebati, tp jgn terlalu lama, memadailah adunan/batter sebati

  5. kalau xnak perap xper, boleh terus di bakar, tetapi pastikan suhu oven kurang dari 150c dan memakan masa 2jam setengah, 2 jam api bawah dan 1/2 jam lagi api atas, tetapi jika anda sanggup menunggu maka peraplah selama 4 jam dan masa untuk membakar hanya 1jam sahaja dengan suhu 170c api bawah dan 10minit api atas

  6. InsyaALLAH berkat kesabaran anda pasti berjaya hasilkan kek ini dengan jayanya..... 
 

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan