KEK SIFON PANDAN
Bahan-bahan
( LOYANG BULAT DAN BERLUBANG DI TENGAH )
- BAHAN A:
- 6 biji telur kuning
- 1/2 cawan minyak masak
- 3/4 cawan susu cair
- 1 sudu teh pandan paste
- 1/4 susu teh garam
- 1/2 sudu teh titik esen vanilla spy xterasa bau hanyir telur
- BAHAN B: 6 biji telur putih 3/4 cawan gula pasir, 1 sudu teh cream of tartar
- BAHAN C: 1 2/3 cawan self raising flour
Cara-cara
- Campur semua bahan A dan pukul bahan A, cukup sehingga sebati sahaja, guna whisker
- pukul Bahan B sehingga bertanduk, menggunakan mixer
- Ayak campurkan self raising flour dan masukkan dlm bahan A yang telah di pukul , gaul sekadar sebati
- campurkan telur putih @ bahan B dlm campuran bahab A dan B, Gaul sebati jgn terlalu overdos cukup sekadar campuran rata, guna spatula/ whixker
- masukkan dlm loyang pembakar xpayah gris ngan minyak....bakar 170c sehingga 50 minit..cucuk ngan lidi satay, bila dan xmelekat tandanya dah masak....selamat mencuba
koleksi kek sifon,..:) selamat mencoba yea |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan