Jumaat, 18 November 2011

KEK SIFON PANDAN

 KEK SIFON PANDAN

Bahan-bahan 

( LOYANG BULAT DAN BERLUBANG DI TENGAH )

  • BAHAN A: 
  1. 6 biji telur kuning 
  2. 1/2 cawan minyak masak 
  3. 3/4 cawan susu cair 
  4. 1 sudu teh pandan paste 
  5. 1/4 susu teh garam 
  6. 1/2 sudu teh titik esen vanilla spy xterasa bau hanyir telur
  • BAHAN B: 6 biji telur putih 3/4 cawan gula pasir, 1 sudu teh cream of tartar
  • BAHAN C: 1 2/3 cawan self raising flour

Cara-cara

  1. Campur semua bahan A dan pukul bahan A, cukup sehingga sebati sahaja, guna whisker
  2. pukul Bahan B sehingga bertanduk, menggunakan mixer
  3. Ayak campurkan self raising flour dan masukkan dlm bahan A yang telah di pukul , gaul sekadar sebati
  4. campurkan telur putih @ bahan B dlm campuran bahab A dan B, Gaul sebati jgn terlalu overdos cukup sekadar campuran rata, guna spatula/ whixker
  5. masukkan dlm loyang pembakar xpayah gris ngan minyak....bakar 170c sehingga 50 minit..cucuk ngan lidi satay, bila dan xmelekat tandanya dah masak....selamat mencuba 

koleksi kek sifon,..:) selamat mencoba yea

Tiada ulasan:

Catat Ulasan